Einars rejsefortælling


Hej! Mit navn er Einar, og sommer 2023, skal jeg tage ud på en rejse gennem Europa, sammen med Nikodem som skal fotografere alle oplevelser. I løbet af rejsen skal vi udforske Europas forskellige madkulturer i alle dens form og smag. Med Interrail bliver det en nemt at opleve flere kulturer alt i en rejse.
Vi starter vores togrejse i Neapel. Det er larm, rod og ekstremt varmt i byen, men frem for alt kan vi mærke et berusende og vibrerende liv. Det er som at alt sker på en gang i den her by. Den eneste antydning til afkøling, er de få timer som natten er kommet med. Det er egentlig kun om sene aftner og tidlig morgener, som vi kan opleve byen uhindret.
Vi fik en tip om Mercato di Porta Nolana, Neapels mest kendte fiskemarked. Det er stadigt mørkt hvornår fiskerbådene kommer til havn med dagens fangst. En tidlig morgen, står vi op klokken fem og tager dertil. Vi møder fiskehandlere som laster af all mulig slags fisk, skaldyr og muslinger. De har alle forskellige tricks for at sælge os deres specialiteter. Efterhånd som flere besøgere bliver trukket dertil, stiger lydniveauet til en kakofoni af råb om, hvor man finder den bedste fisk og skaldyr.


Markeden handler ikke bare om maden, uden også om møderne med mennesker. Vi køber ikke kun vores frokost, vi forhandler, bliver snydt og skældt ud mens vi også får en masse smagsprøver. Af nogle får vi flere tips om hvordan vi skal opleve Neapel bedst muligt, men jeg vil sige, fiskemarkeden er en god reflektion af byen i sin fulde pragt.

Vi besøger en gammel gård og møder Mario. Hans familie har lavet ost i fem generationer. Osten laves præcis på den samme måde som for næsten 200 år siden, med lokale råvarer af den højeste kvalitet. Mario er lige så stolt som ydmyg, når han viser hvordan man former mozzarella i flere flotte kreationer.
Vi rejser op gennem landet, og efter et par timers tid, ankommer vi til Comosøen og alle bjerg rundt omkring. Vi beslutter os for at bestige et af dem. På vejen op, bliver vi omringet av en flok geder. De er åbenbart sultne og kaster sig over vores frokost.



Efter et døgns togrejse, ankommer vi til Krakow i Polen. På torvet i den gamle by, møder vi en kvinde der sælger obwazanki, et kogt brød som er rullet i salt. Hendes fætter bager brødet tidligt om morgenen og efter ruller hun sin vogn til et hjørne foran kirken. Det føles som at hun har stået på det samme hjørn i flere decennier.
Om natten kan man gå til torvehallen udenfor den gamle bydel og spise pølse som blevet grillet over åben ild. Det koncept kom til verden hvornår taxichaufførerne blev trætte af at ikke have et sted at spise på sent om natten. Nu har det været muligt at spise her mellem 21-01 i over 30 år. Til pølsen fås der et hjemmebagt brød og køn er lang når vi tager derhen klokken 22.
Generelt vil jeg slå et slag for en af Europas mindst værdsatte madkulturer. Det er nemt at finde lækker billig restaurantmad lidt over det hele. Hvis du rejser hertil, vil jeg anbefale gołąbki, żurek, pierogi og bigos for at nævne nogle af landets delikatesser.



Vi tager toget over hele Europa. Gennem flere lande, smukke omgivelser, byer og forskellig natur. Vi møder dejlige mennesker, spiser kun nødder i et døgn og rejser gennem otte lande i løbet af to uger. En stor fordel med Interrail er at hele rejsen bliver til en oplevelse. Det er muligt at komme tæt på, og tage pulsen på flere forskellige steder på en meget ægte måde.
